Gruszki na sałacie faszerowane serem pleśniowym z orzechami – Dobre życie
Takie niebanalne połączenie acz iście w królewskim stylu! Gruszki i ser pleśniowy to duet idealny! W tym przypadku – mocny smak gorgonzoli złagodzony został poprzez zmiksowanie go z serkiem śmietankowym typu philadelphia. Agnieszka Mielczarek proponuje, by przepołowione gruszki spryskać wpierw sokiem z cytryny, by nie ciemniały, a następnie nafaszerować je obydwoma serkami, posypanymi posiekanymi orzechami – według mnie najlepiej włoskimi.
Propozycja podania – wraz z rukulą polaną z sosem na bazie soku i startej skórki z cytryny, szczypty drobnego cukru i oliwy. Jako przystawka czy przekąska – wygląda i smakuje wspaniale.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 10 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!