Gruszki duszone w białym winie z kardamonem
A oto cudowne zaskoczenie z książki Jerozolima. Niby przepis banalnie prosty, a smak wyśmienity. Składają się na niego: sok z cytryny, białe wytrawne wino, cukier (u mnie trzcinowy), kardamon – strączki, nitki szafranu i odrobina soli. Całość doprowadzamy do lekkiego wrzenia, dodajemy gruszki i dusimy je ok. 20 minut. Trzeba pilnować, by nie były gąbczaste. Po upływie czasu, który wskazałam, wyjmujemy gruszki i dalej redukujemy płyn, by zmniejszył się o 1/3 objętości i zgęstniał. Następnie należy polać nim gruszki i odczekać, by wystygły.
Według przepisu podajemy z crème fraiche, ale ja ubiłam śmietanę 30 % i smakowało to… Palce lizać!
Wspaniała!
Ocena potrawy:
Smak: wyśmienity
Czas przygotowania: ok. godzina
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: zdecydowanie tak!