Gotuj zdrowo dla całej rodziny – Jamie Oliver
Ostatnio często zdarza mi się kupować książki w… Biedronce. Owszem wiem, to profanacja – kupować w dyskoncie książki… ale nic na to nie poradzę, kiedy nawet nowości rynkowe pojawiają się tam już po miesiącu lub dwóch, a ceny są bardziej atrakcyjne niż w księgarniach internetowych (nie wspominając już o księgarniach stacjonarnych…)? No cóż… Takie czasy nastały.
Zostałam zwiedzona tytułem – Gotuj zdrowo dla całej rodziny. Kiedy za pierwszym razem pobieżnie ją przejrzałam – od razu zorientowałam się, że te przepisy… ze zdrowiem niewiele mają wspólnego. Chyba, że zakładamy, iż nasze dzieci nie jadają w ogóle warzyw, to tu faktycznie – jest ich w przepisach dużo. Jednak sposób przygotowania czy łączenia składników (białka, węglowodany, tłuszcze) pozostawia wiele do życzenia.
Książka jest dość obszerna – liczy blisko 300 stron. Podzielona jest na działy: Wprowadzenie, Śniadania, Szybcy i Smaczni, Zdrowa Klasyka, Sałatki, Curry i potrawki, Zapiekanki, Makarony i Risotta, Zupy, Kuchenne triki, Zdrowe Zadowolenie – a w nim: informacje m.in. na temat zdrowej wody, przeżuwania, zdrowego życia, dzieci w kuchni. Książka zawiera także indeks alfabetyczny potraw.
Układ poszczególnych przepisów jest dość przejrzysty i czytelny. Zdjęcia ładne, choć nie powalają. Co sądzę na temat dań z tej książki? Jest ich przede wszystkim duży wybór. W niektórych przypadkach – wiele kombinacji jednego dania i to jest fajne. Często jednak przepisy wymagają poświęcenia sporej ilości czasu i mam wrażenie, że nie zawsze idzie to w parze ze smakiem dania. Na pewno nie można jednak orzec, że jakiekolwiek danie, które przygotowałam, było niedobre. Absolutnie nie! Wyjątkowo zrobiłam dotychczas zaledwie sześć dań, co spowodowane jest moim krótkim urlopem w cudownym miejscu w naszym kraju oraz faktem, że wiele z nich, to dania mięsne. Jednak nie poprzestanę na tych, które tu prezentuję – ciekawią mnie na przykład – Owocowe lody na patyku – bardzo proste, z ciekawą kombinacją smaków, Doskonałe duszone warzywa, Sos pomidorowy z siedmiu warzyw, Zielone cannelloni i inne.
Dla osób, które nie boją się wyzwań w kuchni, lubią eksperymentować, dużo gotują, a przede wszystkim kochają to i mają na to czas – książka jest godna polecenia. Dla osób, które uważają, że nabędą książkę – poradnik dotyczący zdrowego żywienia – absolutnie nie!
Ocena książki
Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane
Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/
Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych
Dania z książki





