Frytki z batatów w harissie
Bataty są moim ulubionym warzywem – uwielbiam je w każdym daniu i w każdej postaci. W tym przepisie obieramy je, kroimy w podłużne kawałki, mieszamy z solą i harissą, i tak przygotowane wkładamy na blachę i pieczemy 20-25 minut. Autorka sugeruje, by jadać je z sosem jogurtowo-miętowym, ja z niego zrezygnowałam, gdyż miała przygotowanego dorsza w sosie z tamaryndowca. Jeśli nigdy nie próbowaliście batatów w postaci frytek, skuście się i przygotujecie w ten właśnie sposób. Bardzo istotne jest to, czym je posypiemy. Polecam, by zawsze była to ostra i wyrazista przyprawa lub zioło, by przełamać słodycz batatów.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 40 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak