Frytki z batatów w harissie – SZAFRAN, MIĘTA I KARDAMON

Frytki z batatów w harissie

Bataty są moim ulubionym warzywem – uwielbiam je w każdym daniu i w każdej postaci. W tym przepisie obieramy je, kroimy w podłużne kawałki, mieszamy z solą i harissą, i tak przygotowane wkładamy na blachę i pieczemy 20-25 minut. Autorka sugeruje, by jadać je z sosem jogurtowo-miętowym, ja z niego zrezygnowałam, gdyż miała przygotowanego dorsza w sosie z tamaryndowca. Jeśli nigdy nie próbowaliście batatów w postaci frytek, skuście się i przygotujecie w ten właśnie sposób. Bardzo istotne jest to, czym je posypiemy. Polecam, by zawsze była to ostra i wyrazista przyprawa lub zioło, by przełamać słodycz batatów.

 

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 40 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

 

 

Dodaj komentarz