Focaccia Taka inna wersja focacci, której dotychczas nie znałam. Ciasto jest tu standardowe – tak jak na pizzę, na bazie mąki orkiszowej, ale bez dodatku oliwy. Kiedy ciasto wyrasta, robimy cukiniowy farsz – podsmażając wpierw na oliwie czosnek, cebulę, a następnie startą na tarce na grubych oczkach cukinią. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mascarpone (ja pominęłam). Ciasto natomiast dzielimy na dwie kulki. Rozwałkowujemy każdą z nich dość cienko. Na jedne z nich nakładamy farsz cukiniowy i dodajemy porwaną mozzarellę. Gdy to uczynimy przykrywamy drugą częścią ciasta, którego wierzch nacinamy nożem i smarujemy oliwą. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Moje uwagi: dodajmy troszkę więcej soli niż w przepisie – ciasto pozostaje mdłe, jeśli dodamy pół małej łyżeczki. Może warto dodać trochę parmezanu przed nałożeniem drugiej części ciasta – będzie bardziej wyraziste. Ogólnie ciekawy przepis, jak dla mnie – na smaczną odmianę dobrze nam znanej pizzy.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak