Flaki z boczniaków – Jadłonomia

Flaki z boczniaków

Jadłam już wcześniej flaki z boczniaków, a tych „prawdziwych” nigdy nie lubiłam… Dlatego też niekoniecznie spieszno mi było do zrobienia ich w wersji wege. Pierwsza próba była średnio udana… Chyba zadziało się tak za sprawą marchewki. Trzeba jej dodać naprawdę niewiele, by falki nie były słodkie. Jeśli się nam nie uda tego zrobić, niestety – trudno będzie nam słodkawy smak zniwelować (nawet dodając sporą ilość pieprzu, trzeba pamiętać, że i w tym wypadku trzeba zachować umiar). Gotując je drugi raz – pamiętałam o tym i dałam naprawdę malutki kawałek marchewki. Do ich przygotowania potrzebnych jest niewiele składników. Włoszczyzna plus dodatkowo przyprawy. Niewątpliwie pierwsze skrzypce powinny należeć do majeranku, to on nadaje im charakterystycznego posmaku. Ja dałam nieco więcej niż w przepisie (wg uznania). Flaki przygotowuje się bardzo szybko. Zachęcam do spróbowania!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża (trzeba pamiętać, iż boczniaki nie są zawsze dostępne)

Polecam: tak

Dodaj komentarz