Fishcake z groszkiem i puree ziemniaczanym z frytkami i sosem tatarskim
Przygotowałam kotleciki z dorsza, choć nie jestem fanką jakichkolwiek kotlecików, te jednak mnie skusiły…
Kotleciki przygotowujemy na bazie puree z ziemniaków, dorsza, groszku mrożonego, natki pietruszki, pieprzu i soli oraz żółtek. Wcześniej natomiast, dorsza parzymy w mleku, osuszamy go i dzielimy na mniejsze kawałki. Po uformowaniu kotlecików, panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej.
Zaletą większości przepisów, znajdujących się w książce Grzegorza Łapanowskiego jest to, że są to propozycje – całych dań, a zatem nie samych kotlecików, a sposobu ich podania. W tym przypadku mamy frytki, czyli obgotowane ziemniaki przesmażone na oleju oraz sos tatarski – połączenie majonezu, kwaśniej śmietany, musztardy Dijon, grzybów marynowanych, ogórka konserwowego, soku z cytryny, ząbka czosnku, posiekanej natki pietruszki, soli i pieprzu – naprawdę… mniamJ (aczkolwiek trzeba pamiętać, iż nie jest to lekkie danie).
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1.20 – 1.30 godz.
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak