Faszerowana cukinia z salsą i piniolami
Zaczynamy danie wybierając miąższ cukinii (2 duże), ale w taki sposób, by go pozostawić trochę w środku. Wyjęty miąższ, wkładamy do durszlaka, mocno go ugniatając, by pozbyć się płynu. Przekładamy do miseczki i dodajemy do niego zmiażdżony czosnek – wg przepisu ½ ząbka, według mnie swobodnie może to być 1 średni ząbek, dodajemy rozkłócone jajko, starty parmezan, bułkę tartą (40 g) i sól.
W drugiej miseczce natomiast łączymy skórkę startą z jednej cytryny, 4 łyżki drobno posiekanych listków oregano oraz orzeszki pinii – połowę dodajemy do farszu. W naczyniu żaroodpornym układamy cukinie, skrapiamy oliwią i solimy, nakładamy farsz i pieczemy w piekarniku tak długo, aż się farsz zarumieni ok. 15-20 min.
Ostatnim etapem będzie przygotowanie salsy, do której będą nam potrzebne pozostałe orzeszki pinii ze skórką cytrynową i oregano oraz 2 łyżki oliwy.
Po upieczeniu cukinii polewamy ją salsą. Moim zdaniem – w przepisie nie ma mowy o pieprzu, ja bym go dodała, bo przepis jest ciekawy, ale smak bez pieprzu – mało wyrazisty.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 45 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak