Farinata z Peperonatą
Niby banalne danie, ale nie do końca. Jeżeli zechcecie je przygotować pamiętajcie o czasie na upieczenie w piekarniku papryk, co można oczywiście zrobić znaczenie wcześniej, a następnie nie zapomnijcie o ich obraniu. Papryki stanowią składnik peperonaty, która faktycznie smakowała świetnie. Do jej przygotowania potrzebne będą także cebula pokrojona w drobną kostkę, czosnek – może być wyciśnięty przez praskę, które to smażymy lekko na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, które wcześniej zostały sparzone i obrane ze skórki. Wyrazistego smaku nadaje tu ocet balsamiczny dodany w trakcie duszenia pomidorów, do których dokładamy także pokrojone, już upieczone papryki. Przyprawiamy solą i pieprzem, i posypujemy posiekaną bazylią. To tyle, jeżeli chodzi o wspaniały smak.
Niestety absolutnie nie poradziłam sobie z farinatą – plackami na bazie mąki z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, wody i soli. Trzeba było połączyć wszystkie składniki, odczekać ok. 20 min i usmażyć placki. Ciasto nie wychodziło, nie można było placka przewrócić w całości… Uważam, że w książce zostały podane złe proporcje na ciasto…
Zatem, by rodzina nie umarła z głodu… wstawiłam szybko wodę na makaron i ugotowałam spaghetti. W takim połączeniu peperonata smakowała wybornie i w takim właśnie, nie innym – mogą ją Wam polecić.
Ocena potrawy wg przepisu:
Smak: bardzo dobry (jeżeli oceniać peperonatę)
Czas przygotowania: ok. 1 godzina (nawet trochę dłużej)
Stopień trudności: średni
Dostępność produktów: duża
Polecam: peperonatę – tak, farinatę – nie!