Dorsz ze szpinakiem i karmelizowanymi pomarańczami – Nowoczesna kuchnia polska

Dorsz ze szpinakiem i karmelizowanymi pomarańczami 

Jako, że nie jadamy mięsa, w niedzielę staram się przyrządzić rybę lub owoce morza. Dorsz ze szpinakiem i karmelizowaną pomarańczą – smakował wyśmienicie! Już wiem, że ten przepis na stałe zagości w mej kuchni – także jako danie dla gości. Filet z dorsza marynujemy w mące pszennej (zaledwie 2 łyżki), sosie sojowym, czosnku, natce pietruszki, co najmniej 15 minut. Na patelni podsmażamy dymkę wraz ze szczypiorkiem, dodajemy rybę i smażymy z dwóch stron przez 5 minut, dorzucamy liście szpinaku i podlewamy białym winem, doprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni natomiast karmelizujemy pomarańcze w cukrze trzcinowym. Rybę wraz ze szpinakiem przekładamy na talerz i posypujemy prażonymi pestkami dyni i przyozdabiamy roszponką (ja jej niestety nie miałam) oraz pomarańczami. Wyborne danie !

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 25 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak!

 

 

Dodaj komentarz