Domowy ocet jabłkowy – Smak zdrowia

Domowy ocet jabłkowy – Smak zdrowia

Banalnie prosty, a jakże zdrowy przepis, na jakże zdrowy i sprawdzony ocet.  W zasadzie robi się on sam – wystarczy bowiem pokroić ładne, zdrowe jabłka (najlepiej ekologiczne), możemy też wykorzystać obierki z jabłek, włożyć je najlepiej do kamiennego naczynia, a następnie dodać miód i zalać letnią, przegotowaną wodę. Całość przykryć gazą i odstawić w ciepłe, zaciemnione miejsce. Raz dziennie należy przemieszać zawartość naczynia łyżką drewnianą, oczywiście wyparzoną. O procesie fermentacji – jak informuje nas Pani Agnieszka Maciąg w swej książce – świadczyć będzie obecność piany na powierzchni. Po upływie 2-5 tygodni (w zależności od gatunków jabłek i warunków) – ocet „domowej roboty” mamy gotowy. Ja robiłam go już trzy razy według tego przepisu, co ciekawe za każdym razem, miał on nieco inny smak.

Pani Agnieszka zachęca do jego przygotowania wskazując, iż jest on bogatym źródłem wielu minerałów i witamin, ponadto zawiera pektyny, potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminy A,C,E,P oraz z grupy B, a także bioflawonoidy. Jaki one mają wpływ dla naszego organizmu? Otóż poprawiają pamięć i koncentrację, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi, usuwają toksyny z organizmu, opóźniają procesy starzenia, pomaga zwalczyć infekcje, leczy refluks, a także pomaga schudnąć itd. itd. O tym wszystkim i wiele więcej, możecie dowiedzieć się czytają książkę Pani Agnieszki Maciąg – Smak Zdrowia. Ze swej strony dodam, że ocet jabłkowy, pity na czczo (ok. 1-2 łyżki wraz z ciepłą wodą) jest zbawienny dla osób, które mają zbyt mało kwasu solnego w żołądku. Kwas solny natomiast jest odpowiedzialny za prawidłowe trawienie, działa bakteriobójczo, ogranicza rozwój drobnoustrojów, jest „wspomagaczem” procesu trawienia, przygotowując pokarmy do dalszej obróbki w kolejnych odcinkach przewodu pokarmowego. Jego zbyt mała ilość może powodować niedobór pierwiastków w organizmie, a nawet wpływać negatywnie na układ nerwowy. Nadmiar przejawiający się najczęściej zgagą, wzdęciem, kwaśnym odbijaniem się, czy pieczeniem za mostkiem, (nadkwasota) uszkadza błonę śluzową żołądka, prowadząc do choroby wrzodowej. Zatem pijmy ocet, ale z rozwagą. Nie dla każdego bowiem będzie miał on swój dobroczynny wpływ.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: 10-15 minut (+ czas na fermentację ok. 2 do 5 tygodni)

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak!

Dodaj komentarz