Daria Ładocha – Nowoczesna kuchnia polska

Przyglądałam się tej książce wcześniej… Podkreślam – przyglądałam, a nie przeglądałam jej, bowiem czytałam o niej w internecie, ale nie zdecydowałam się kupić, gdyż obawiałam się eksperymentów z kuchnią polską, za którą (wiem, że zabrzmi to strasznie, mało patriotycznie) nie przepadam. Jednak sytuacja sprawiła, że nie mogłam przejść wobec niej obojętnie. Położona pośród książek w … Lidlu zawołała wręcz do mnie – zabierz mnie stąd. Więc kupiłam ją i nie żałuję, wręcz przeciwnie. Daria Ładocha po mistrzowsku łączy tradycję z nowoczesnością. Odchudza przepisy na popularne w naszym kraju dania, dodaje do nich nowe przyprawy, sprawiając, że stają się one kulinarnymi odkryciami osadzonymi w tradycji. Znajdziemy w niej zupy: ogórkową z fetą i wędzonym łososiem, kalafiorową z kurkami i jabłkami, bezmięsny żurek, chłodnik z botwinki, krem z brokułów, rosół z kaczki, barszcz z pomidorami i białą fasolą, fasolową z papryką i orzechami pinii, zupę cebulowa z suszonymi pomidorami, chłodnik z ogórków małosolnych, zupę grzybową, krem z pomidorów z miodem i prażonymi migdałami, zupę koperkową, krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem, zupę rybną z łososiem, dorszem i papryczką chilli. Wszystkie wspaniałe. Ugotowałam dotychczas cztery, a będę gotować kolejne. W książce znajdziemy także przepisy na Przekąski; Dania główne; Dodatki; Kasze, makarony i ryże oraz Desery.

Pani Daria Ładocha stworzyła wspaniałe dania, w których odwołuje się nie tylko do swojego, ale i innych – dzieciństwa. Przepisy poprzedziła rysem historycznym tradycji kulinarnych w Polsce, zarekomendowała naszą kuchnię. Interesujący jest Poradnik nowoczesnej kuchni obejmujący ciekawostki dotyczące przyrządzania potraw jak chociażby ten, w którym wskazuje, że dodanie listka laurowego lub skórki od chleba do gotującego się kalafiora pozbawi go „specyficznego” zapachu.

Książka ta jest zarówno dla młodych – lubiących nowe smaki, ale także i dla tych, ceniących tradycję w kuchni i nie tylko. Jedyne, względem czego mogłabym się trochę zastanawiać, to ciasta. Wszakże zrobiłam dwa tylko, ale i jedno, i drugie nie do końca się udało. Mimo wszystko, uważam, że jest to bardzo interesująca pozycja książkowa o tematyce kulinarnej. Na pewno nie będziecie zawiedzeni. Serdecznie polecam!

Ocena książki

Przepisy: Niewyszukane/Interesujące/Wyszukane

Szata graficzna: Przeciętna/Ładna/Ciekawa/

Stopień trudności: Dla początkujących/Dla gotujących/Dla zaawansowanych

 

Dodaj komentarz