Czarny ryż z mango wg Marka Zaremby

Czarny ryż z mango wg Marka Zaremby

Czarny ryż z mango

Bardzo ciekawy i prosty, którego dwa główne składniki – ryż czarny i mango, czynią je wyjątkowym. Sticky rise to zapewne bliska kuzynka, tu także pojawia się bowiem mleko kokosowe. Czarny ryż jest niewątpliwie czymś wyjątkowym, sam w sobie stanowi bardzo smaczne i pożywne danie. Jego orzechowy smak i bogactwo składników odżywczych – nie ma sobie równych pośród innych ryżów. Mamy w nim bowiem dużą zawartość antocyjanów, błonnika, witaminy A, żelaza i obniżoną zawartość cukrów. Świetne i pożywne danie!

Nieco dłużej aniżeli w przypadku innych rodzajów ryżów trzeba go gotować. Musicie pamiętać, iż dobry, oryginalny czarny ryż jest w cenie! Zdarzyło mi się kupić go raz znanej polskiej marki w podejrzanie niskiej cenie i… efekt był katastrofalny. Całość ryżu wyrzuciłam – zapach podczas gotowania – chemiczny, a ziarenka niemal zrobiły się jasne… zwróćcie proszę na to uwagę.

Czas gotowania ryżu 30-35 min + blendowanie mango (co można oczywiście zrobić podczas gotowania ryżu) jest warte, by oddać się smakowej rozkoszy! Polecam!

Ocena potrawy:

Smak  : bardzo dobry

Czas przygotowania  : ok. 45 min

Stopień trudności:   łatwy

Dostępność produktów   średni-duża (trudno jest kupić w małych miejscowościach prawdziwy czarny ryż)

Polecam   tak!

Ryż czarny z mango…

Dodaj komentarz