Czarny ryż z mango wg Marka Zaremby
Czarny ryż z mango
Bardzo ciekawy i prosty, którego dwa główne składniki – ryż czarny i mango, czynią je wyjątkowym. Sticky rise to zapewne bliska kuzynka, tu także pojawia się bowiem mleko kokosowe. Czarny ryż jest niewątpliwie czymś wyjątkowym, sam w sobie stanowi bardzo smaczne i pożywne danie. Jego orzechowy smak i bogactwo składników odżywczych – nie ma sobie równych pośród innych ryżów. Mamy w nim bowiem dużą zawartość antocyjanów, błonnika, witaminy A, żelaza i obniżoną zawartość cukrów. Świetne i pożywne danie!
Nieco dłużej aniżeli w przypadku innych rodzajów ryżów trzeba go gotować. Musicie pamiętać, iż dobry, oryginalny czarny ryż jest w cenie! Zdarzyło mi się kupić go raz znanej polskiej marki w podejrzanie niskiej cenie i… efekt był katastrofalny. Całość ryżu wyrzuciłam – zapach podczas gotowania – chemiczny, a ziarenka niemal zrobiły się jasne… zwróćcie proszę na to uwagę.
Czas gotowania ryżu 30-35 min + blendowanie mango (co można oczywiście zrobić podczas gotowania ryżu) jest warte, by oddać się smakowej rozkoszy! Polecam!
Ocena potrawy:
Smak : bardzo dobry
Czas przygotowania : ok. 45 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów średni-duża (trudno jest kupić w małych miejscowościach prawdziwy czarny ryż)
Polecam tak!