Cukinie faszerowane – Nowoczesna kuchnia polska

Cukinie faszerowane 

Kolejne danie do przygotowania w sezonie cukiniowym! Tym razem wydrążone łyżką cukinie faszerujemy komosą ryżową, ale jak przyprawioną! Wpierw gotujemy ją w garnuszku, a w tak zwanym – między czasie, szklimy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę wraz ze sproszkowaną papryką, dodajemy do niej ząbki czosnku, suszone pomidory, namoczone wcześniej i pokrojone w kostkę suszone morele oraz naszą ugotowaną komosę ryżową. Do całości dodajemy jajko, posiekaną kolendrę, płatki migdałów
– uprażone wcześniej na patelni. Cukinie faszerujemy komosową masą, posypujemy startym kozim serem i zapiekamy w piekarniku. Moim zdaniem ser kozi można zastąpić na przykład cheddarem. Sama kozi ser lubię, ale nie wszystkim może on smakować.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 45-50 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak!

Dodaj komentarz