Cukinia zapiekana z suszonymi pomidorami i cheddarem – Nowoczesna kuchnia polska

Cukinia zapiekana z suszonymi pomidorami i cheddarem 

W sezonie cukinii czasem brakuje pomysłów – w jaki jeszcze inny sposób ją przyrządzić (mam swoje, więc ich urodzaj, skłania do podejmowania kulinarnych wyzwań). Ten przepis wszystkim przypadł do gustu (wszystkim, którzy go skosztowali :)) i w dodatku jest prosty do wykonania.

Cukinię pokrojoną w długie plastry należy wpierw zamarynować w oliwie z przyprawami – suszonym oregano, estragonem (uwaga! W przepisie jest ½ łyżeczki – nie dodawajcie więcej, gdyż zdominuje smak potrawy, pieprzem cytrynowym, solą oraz czosnkiem. Następnie wstawiamy ją do piekarnika na ok 12 min – ja ten czas wydłużyłam do 15 min. Na patelni zaś należy zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, proponuję – 1 bardzo dużą albo 2 mniejsze. Nadaje ona wyrazistości potrawie. Do niej dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i kapary. W misce natomiast należy rozbełtać 3 jajka ze śmietaną. Do nich dodajemy oregano, sól i pieprz oraz stary ser chadder. Cukinię wkładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy do niej cebulę i suszone pomidory, a następnie zalewamy masą jajeczno-serową. Całość zapiekamy i od razu jemy, bo to danie jest naprawdę pyszne!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 40 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak!

 

Dodaj komentarz