Cudowny miso ramen z makaronem marchewkowym
Zupy z dodatkiem pasty miso robiłam wielokrotnie – z uwagi, że ma ona mocny, wyrazisty smak, każda z nim ma swój charakter. Sama zupa, jeśli ma się przygotowany wcześniej wywar jest banalnie prosta i szybka do przygotowania – wystarczy przygotować pastę miksując ze sobą składniki: pastę miso, 2 ząbki czosnku, 2 cm świeżego imbiru, łyżkę sosu sojowego, oleju sezamowego i szalotki, a następnie połączyć ją z wywarem. Tym, co wyróżnia tę zupę od innych ma być makaron – zrobiony z mąki orkiszowej, gotowanej marchewki, soli i bulionu. Ten ostatni zaproponowany jest w ilości dla mnie zaskakującej, ja tyle nie dodałam i uzyskałam dobre, miękkie kluseczki. Kluseczki były smaczne i smaczna była zupa, ale w mojej ocenie – równie dobrze zupę można podać z makaronem ryżowym, co nam zaoszczędzi trochę czasu w przygotowaniu. Zupę podaje z poszatkowanym szczypiorkiem, szczyptą czyli, bazylią i grzybami z buliony. Bardzo doba.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godz. wraz z kluseczkami
Stopień trudności: średnie
Dostępność produktów: średnia (w markecie w małym mieście trudno będzie nam kupić pastę miso)
Polecam: tak