Cookies z bananami i orzechami – Dobre życie
Sceptycznie podchodzę do ciast, w których jednym z głównych składników są banany. Podobnie w tym przepisie – na zdrowe bezglutenowe, bezjajeczne i bezmleczne ciasteczka, stanowią one podstawę. Dlaczego? Sama nie wiem… Może to efekt tego, że banany lubię, ale nie przepadam za nimi? A jednak podjęłam wyzwanie! Do ich przygotowania potrzebować będziemy puree orzechowe (rozdrobnione orzechy z odrobiną mleka), syrop z agawy, mąkę ryżową, karob lub kakao, proszek do pieczenia oraz grubo posiekane: orzechy migdały i rodzynki. Wszystkie wskazane powyżej składniki wystarczy połączyć, przełożyć na niewysoką blachę i zapiec 35-30 minut.
W moim odczuciu miały posmak „dietetycznych” ciasteczek, w miarę dobrych, ale „nie wodzących na pokuszenie”. Dla osób, które nie mogą obejść się bez łakoci, także będąc na diecie, zapewne będzie to słodka i zdrowa przekąska. Dzieci natomiast niezupełnie mogą się w nich zakochać. Takie jest moje zdanie. Ja zapewne do przepisu nie wrócę, ale łasuchom, dbającym o zdrowie – polecam.
Na koniec dodam – konsystencja moich ciasteczek była inna aniżeli ta, którą widziałam na zdjęciu w książce. Tam wyglądają one – mimo wszystko bardziej zachęcająco.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak!