Ciasto z morelami, orzechami włoskimi i lawendą – Cała obfitość

Ciasto z morelami, orzechami włoskimi i lawendą

Mimo, że nie przepadam za słodkościami, wyjątkowo desery z książki Cała Obfitość bardzo przypadły mi do gustu! W tym przepisie podstawowymi składnikami są – masło, do którego dodajemy odrobinę oleju z orzechów włoskich, mielone migdały, bułkę tartą, cukier i mielone orzechy włoskie i oczywiście mąkę. Aromatu i niepowtarzalnego smaku natomiast nadają ciastu ekstrakt z wanilii, skórka otarta z jednej cytryny, a przede wszystkim płatki kwiatków lawendy. Cudowne połączenie smaków! U mnie owoce powpadały niestety do środka. Co ciekawe, mimo braku w przepisie proszku do pieczenia i sody – ciasta wyrasta. Jedyne co zmieniałbym w przepisie – to ilość cukru. Ja robiąc je dodałam już mniej, a mimo to nadal czuć było zdecydowaną słodycz.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (w tym czas na pieczenie ok. 70-80 minut)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: zdecydowanie tak!

Dodaj komentarz