Ciasto z czarnymi wiśniami
Zapragnęłam ciasta, a że te które lubię – muszą zawierać w sobie owoce, pomyślałam o cieście zawartym w książce Hazana. Ciasto ma w sobie masło, czyli obok wiśni – to, co w cieście smakuje wybornie! Oczywiście ma także standardowe składniki, jak mąkę i cukier oraz jajka (wpierw dodajemy żółtka).
Wszystkie ucieramy i dodajemy do ciasta skórkę otartą z 1 cytryny oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec – pianę z białek i ostrożnie mieszamy. Na wierzchu układamy wiśnie – u mnie były z zamrażarki, ciemnoczerwone (nie czarne).
Ciasto smaczne, ale coś mi w nim nie zagrało:( Podobne robię od wielu lat ze śliwkami węgierkami i znacznie lepiej mi smakuje.
Nie wiem sama, dlaczego tak się dzieje… Może, gdy robiłam to ciasto, nie miałam do niego „ręki”.
Nie urzekło mnie.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. godziny
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak (choć tak naprawdę… sama nie wiem)