Ciasto marchewkowe z pomarańczami i czekoladą – Beata Pawlikowska

Ciasto marchewkowe z pomarańczami i czekoladą

Pani Beata w swej książce poleca to ciasto jako jej ulubione. Mnie nie zachwyciło i przyznam – w ostatniej chwili zdecydowałam się na dodanie dwóch-trzech łyżek syropu z agawy i całe szczęście. Ciasto na bazie mąki jaglanej a przede wszystkim gryczanej, z dodatkiem kaszy gryczanej – nie będzie zanadto słodkie. Nawet dodanie startej marchewki, garści rodzynek, 2 suszonych fig, soku z jednej pomarańczy nie jest w stanie osłodzić ciasta. W cieście miejsce swoje znalazły także orzechy włoskie. Na sam koniec – już po upieczeniu, posypujemy ciasto gorzką czekoladą i skórką startą z pomarańczy. Dobre, ale nie będzie na pewno moim ulubionym. Patrząc na nie już trzeci dzień, gdzie jego ilość raczej nie zmniejsza się – to nie będzie ono ulubionym ciastem także dla członków mojej rodziny:(

Ocena potrawy:

Smak: średni

Czas przygotowania: ok. 1 godz. i 5 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: raczej nie!

 

Dodaj komentarz