Ciasto marchewkowe z pomarańczami i czekoladą
Pani Beata w swej książce poleca to ciasto jako jej ulubione. Mnie nie zachwyciło i przyznam – w ostatniej chwili zdecydowałam się na dodanie dwóch-trzech łyżek syropu z agawy i całe szczęście. Ciasto na bazie mąki jaglanej a przede wszystkim gryczanej, z dodatkiem kaszy gryczanej – nie będzie zanadto słodkie. Nawet dodanie startej marchewki, garści rodzynek, 2 suszonych fig, soku z jednej pomarańczy nie jest w stanie osłodzić ciasta. W cieście miejsce swoje znalazły także orzechy włoskie. Na sam koniec – już po upieczeniu, posypujemy ciasto gorzką czekoladą i skórką startą z pomarańczy. Dobre, ale nie będzie na pewno moim ulubionym. Patrząc na nie już trzeci dzień, gdzie jego ilość raczej nie zmniejsza się – to nie będzie ono ulubionym ciastem także dla członków mojej rodziny:(
Ocena potrawy:
Smak: średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz. i 5 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej nie!