Ciasto dyniowe z kremem z daktyli – Jadłonomia

Ciasto dyniowe z kremem z daktyli

Ciasto z dyni z uwzględnieniem tego przepisu robiłam już czterokrotnie. Trzy razy z pozytywnym efektem i raz negatywnym. Wszakże nie przepadam za ciastami ucieranymi, babkami itp. Jednak świadomość tego, że w tym przepisie mamy jako główny składnik dynię, niewiele jest w nim tłuszczu (1/2 szklanki oleju) i cukru – trzcinowego (wg przepisu ¾ szklanki, ja dodaję nieco mniej), powoduje, że do niego wracam. Smak również… niczego sobie. Nie napiszę nic odkrywczego jeśli stwierdzę, że proponuję nieco więcej przypraw – cynamonu i imbiru. Całość dopełnią wspaniały krem czekoladowy – zrobiony z kakao, masła roślinnego i daktyli. Na koniec tego wpisu – jaki mógł być powód, że ciasto nie wyrosło mi, kiedy robiłam je wcześniej (robiąc je po raz trzeci) ? Chciałam uprościć sobie jego przygotowanie i wszystko od razu zmiksowałam w jednej misce – zarówno mokre jak i suche składniki. Nie warto! Sposób przygotowania jest jednakowo ważny jak składniki.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 10-15 minut (w tym oczywiście pieczenie ok. godziny)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz