Ciasteczka krówkowe z szafranem – Wegańska kuchnia indyjska

Ciasteczka krówkowe z szafranem

Byłam bardzo ciekawa tego przepisu, dokładniej rzecz ujmując – tego, co z niego wyjdzie. Zapowiadał się niezwykle ciekawie i kusząco. Otóż do przygotowania ciasteczek należy dzień wcześniej namoczyć orzechy nerkowca. Następnego dnia dodajemy do nich 2 łyżki mleka migdałowego i blendujemy, by uzyskać gęstą śmietankę. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję gęstej śmietanki, dodajemy szafran, cukier, sól i znów miksujemy. Kolejnym etapem jest podgrzanie śmietanki wraz z margaryną lub bezwonnym olejem na patelni. Zrobiłam to choć nie uważam, by było to niezbędne. Część śmietanki bowiem zostaje na patelni. Zgodnie z przepisem po jej wystudzeniu, włożyłam ją do lodówki na kilkanaście minut. Gdy minął odpowiedni czas dodałam sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Później do masy dodałam mąkę owsianą i skrobię kukurydzianą, ale masa nadal pozostawała zbyt rzadka. Nie było możliwości, by przy tej konsystencji uformować kuleczki, więc dodałam mąkę pszenną, ale to nic nie pomagało. Dodałam zatem jeszcze więcej mąki owsianej, ale i to nie spowodowało osiągnięcia konsystencji, z której mogłabym zrobić ciasteczka. Zatem dodałam więcej mąki pszennej. W sumie mąki dodałam znacznie więcej aniżeli w przepisie. Dlatego też po spróbowaniu ciasta od razu wiedziałam, że z uwagi na dość intensywny, wyczuwalny smak mąki, nie możemy pozostawić ciasteczka bez pieczenia. Zapiekłam je w piekarniku – gdyż taki drugi wariant przewidywała sama autorka. Ciasteczka wyszły piękne, dobre, ale nie porywające. Może powrócę do nich jeszcze, a spróbuję trochę odczekać, by po dodaniu mąki owsianej, ciasto odpoczęło. Może zgęstnieje wtedy i nie będzie potrzeby dodawania tak dużej ilości mąki pszennej. Obawiam się, że jej ilość bowiem może spowodować, że następnego dnia, ciasteczka będą nazbyt twarde. Warto dodać, iż ciasteczka są stosunkowo drogie. Na ich cenę mają wpływ zarówno orzechy nerkowca, jak i szafran.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 45 min (+ czas potrzebny do namoczenia orzechów – min. 4 godziny lub cała noc)

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: średnia

Polecam: raczej tak

Dodaj komentarz