Chrupiące kulki z ciecierzycy – Kolorowa kuchnia roślinna

Chrupiące kulki z ciecierzycy – Kolorowa kuchnia roślinna

Przygotowywałam inne danie z dodatkiem gotowanej cieciorki i została mi nieznaczna jej ilość i wtedy przypomniałam sobie właśnie o tym przepisie! Banalnie prosta przekąska, a w dodatku niezwykle smaczna i zdrowa. Autorka książki Kolorowa kuchnia roślinna Magdalena Gembacka zaproponowała ciecierzycę w dwóch wersjach – na słodko i na ostro. Ja zdecydowałam się na tę drugą z dodatkiem oliwy, papryki słodkiej, soli, papryki wędzonej oraz kuminu – rewelacja! Wprawdzie, kiedy cieciorka piekła się w piekarniku, grałam w grę planszową z moim synkiem i zapomniałam o niej i trochę się spiekła, ale myślę, że to tylko podniosło jej walory smakowe, ponadto była jeszcze bardziej chrupiąca. Polecam ją wszystkim, którzy lubią podjadać między posiłkami. Decydując się na tę przekąskę przynajmniej będziecie chrupać nie tylko smacznie, ale przede wszystkim zdrowo!

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 45 – 50 min (pod warunkiem, że cieciorka jest już ugotowana)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

 

Dodaj komentarz