Chłodnik tradycyjny
Czy lubicie chłodnik litewski? W tym przepisie trudno nie pokusik się o analogię… Botwinkę, która będzie nam potrzebna, by chłodnik przygotować, myjemy i kroimy nożem (liście i buraczki). Jeśli buraczki są większe, ścieramy je na tarce. Obgotowujemy oddzielnie – łodygi (1 min); liście (30 sec) oraz buraczki (3 min) w wodzie z niewielką ilością octu i cukru. Będzie nam też potrzebny ogórek i rzodkiewka, które ścieramy – ogórek na dużych oczkach, a rzodkiewkę na małych. Dalej Grzegorz podpowiada, by czosnek przecisnąć przez prasę, a koperek drobno posiekać. Tak przygotowane składniki, wkładamy do dużego naczynia, zalewamy maślanką, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny . Chodnik będzie świetnie smakował, ale jak będzie włożony wcześniej do lodówki. Pamiętajcie jedynie, by nie był nazbyt zimny.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: ok. 40 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: średnia
Polecam: raczej tak!