Burgery meksykańskie z fasoli i buraków – Kolorowa kuchnia roślinna
Kolejna ciekawa propozycja burgerów z buraków. Tym razem z dodatkiem czerwonej fasoli. Tak się składa, że rzadko decyduję się na jakikolwiek burgery… dlaczego? Sama nie wiem. Może to efekt tego, że zdecydowanie wolę dania jednogarnkowe, a burgery wymagają przecież przygotowania innych dodatków (na podobnej zasadzie wolę sukienki, zamiast spodni i spódnic J).
Standardowo oprócz podstawowych składników (fasoli i buraków) pojawiają się cebula i czosnek oraz przyprawy: imbir, wędzona papryka, kolendra, majeranek, oregano, papryka czerwona oraz sos sojowy. Spoiwem jest natomiast mą ka kukurydziana. Jeszcze jeden składnik, jak dla mnie w burgerach bardzo ważny – ziarna słonecznika. Efekt końcowy? Dobre, ale nie „porwały mnie”. Jak dla mnie – trochę za suche. Trzymałam je odrobinę dłużej w piekarniku, ale nie sądzę, by to było powodem. Mimo wszystko myślę, że warto spróbować, być może będziecie mieć odmienne zdanie.
Ocena potrawy:
Smak: raczej dobry
Czas przygotowania: ok. 40-45 min (w tym pieczenie 25)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: raczej tak