Brownies z żurawiną – Dobre życie
Kolejny przepis z książki Pani Agnieszki Mielczarek na zdrowe słodkości, znajdujący się w recenzowanej przeze mnie książce. Brownies przygotowuje się ze składników nie zawierających mleka i glutenu. Mamy w nim bowiem gorzką czekoladę – jak na brownies przystało, margarynę roślinną lub oliwę z oliwek (u mnie ta ostatnia), brązowy cukier lub ksylitol (brązowy – najlepiej trzcinowy), jajka, mąka ryżowa, orzechy włoskie, żurawina, płatki owsiane lub jaglane (bezglutenowe) i rodzynki. Zatem – klasyczne brownies jednak za sprawą mąki ryżowej – w wersji bezglutenowej.
Ciasto robi się nie tylko prosto, ale i bardzo szybko – wystarczy połączyć wszystkie składniki. Całość zajmie nam nie dłużej niż 30 minut. Czas pieczenia wskazany w przepisie to 25-30 minut. Ja popełniłam błąd, gdyż włożyłam ciasto do piekarnika na 30 minut i zostawiłam je tam na kolejne 15-20 minut, efektem czego było nadmiernie wysuszenie się ciasta. Brownie najlepsze jest… z wypływającą z ciasta czekoladą, wilgotne i pozostające tę delikatną „lepkość” na języku.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!