Brokułowo-porowa zupa krem z płatkami migdałów
Jeśli nie przepadamy za brokułami, a mamy świadomość ich dobroczynnych właściwości na zdrowie, polecam tę zupę krem. Brokuł podsmażony wraz z porem, ziemniakami, marchwią, czosnkiem i cebulą, świetnie się komponuje, tworząc zgrany duet. Brokuł jest w tej zupie wyczuwalny w smaku, jednakże jego smak delikatnie łagodzą pozostałe, wspomniane powyżej warzywa. W przepisie znajduje się także posiekany pęczek natki pietruszki, oczywiście też go dodałam, ale prawie nam sam koniec, by zachować jak najwięcej witamin, które się w niej znajdują. Po zmiksowaniu zupy wystarczy już tylko dodać podprażone płatki migdałów lub na przykład ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.
Zupa na pewno przypadnie do gustu maluchom. Mnie trochę brakowało w niej orientalnych smaków (na przykład gałki muszkatołowej lub odrobinę curry). Niemniej – polecam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kotka bulionowa eco, znajdująca się w przepisie – została przeze mnie pominięta.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!