Brokułowo-porowa zupa krem z płatkami migdałów – Dobre życie

Brokułowo-porowa zupa krem z płatkami migdałów

Jeśli nie przepadamy za brokułami, a mamy świadomość ich dobroczynnych właściwości na zdrowie, polecam tę zupę krem. Brokuł podsmażony wraz z porem, ziemniakami, marchwią, czosnkiem i cebulą, świetnie się komponuje, tworząc zgrany duet. Brokuł jest w tej zupie wyczuwalny w smaku, jednakże jego smak delikatnie łagodzą pozostałe, wspomniane powyżej warzywa. W przepisie znajduje się także posiekany pęczek natki pietruszki, oczywiście też go dodałam, ale prawie nam sam koniec, by zachować jak najwięcej witamin, które się w niej znajdują. Po zmiksowaniu zupy wystarczy już tylko dodać podprażone płatki migdałów lub na przykład ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną.

Zupa na pewno przypadnie do gustu maluchom. Mnie trochę brakowało w niej orientalnych smaków (na przykład gałki muszkatołowej lub odrobinę curry). Niemniej – polecam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kotka bulionowa eco, znajdująca się w przepisie – została przeze mnie pominięta.

 

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania:  20 min

Stopień trudności:   łatwy

Dostępność produktów:   duża

Polecam:  tak!

Dodaj komentarz