Bezsernik dyniowo-korzenny – Kolorowa kuchnia roślinna
Czy nie uważacie, że sama nazwa brzmi intrygująco? W dodatku to zdjęcie zamieszczone w książce…Sam przepis także uzmysławia nam, że cały sekret tej nieziemskiej słodkości kryje się w zestawieniu kilku składników: orzechów nerkowca, daktyli, puree z pieczonej dyni z dodatkiem korzennych przypraw, w połączeniu ze spodem na bazie orzechów laskowych, kakao i daktyli…W dodatku jeśli już wcześniej przygotowaliście puree (ja mam swoje zamknięte w słoiczkach) i namoczyliście orzechy nerkowca i daktyle, to trzeba podkreślić, iż ciasto robi się niezwykle prosto i szybko. Z moich drobnych uwag – w przepisie podana jest 1 łyżeczka kardamonu. Wiedząc, że ma on wyrazisty smak i lubi w daniu dominować, dodałam ½ proponowanej ilości, a i tak efekt był znaczny. Do przygotowania spodu, swobodnie można dodać inne orzechy, ja miałam ziemne – też dały wspaniały smak. Z przepisu nie wynika wprost, czy do masy dodajemy sok z pomarańczy, w których moczyły się nerkowce. Ja ostatecznie dodałam, ale część wykorzystałam do rozpuszczenia żelatyny (niestety nie miałam agaru). Świadomie też dodałam niespełna 2 łyżeczki żelatyny, a to na taką ilość masy, w tym zawartego w niej płynu (sok), było jednak mało, nawet dla takiej osoby jak ja, która nie przepada za postacią zżelowaną jakiejkolwiek potrawy. Bardzo Wam polecam! To naprawdę wyjątkowy dla naszych kubków smakowych i zdrowia smak!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30 min (zakładając, że mamy puree z dyni + czas do ściągnięcia się, min 3-4 godziny)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak
c