Batoniki z granoli z masłem migdałowym i owocami
Pyszna i zdrowa słodycz – w dodatku w rozdziale śniadania – jak miło! Batoniki są doprawdy wyborne. By je przygotować (a polecam już na wstępie) musimy wsypać ok. 1,5 szklanki płatków owsianych do piekarnika i piec ok. 10 minut. Następnie trochę mniejszą ilość daktyli miksujemy, ale krótko ok. 1 minutę i dodajemy do nich nieco mniej posiekanych migdałów. Spoiwem pośród tych składników będą obok „pasty” daktylowej, masło migdałowe – u mnie jednak klasyk z orzechów ziemnych i syrop klonowy. Możemy także dodać suszone truskawki (w moim mieście raczej nie do kupienia, najlepiej spróbować wysuszyć samemu) lub wiśnie, jagody, morele – ja dodałam te ostatnie. Całość przełożyć do naczynia i schładzać w lodówce. Świetny pomysł na drugie śniadanie, a z kawą… jak smakuje! Polecam!
PS takie batoniki to także wspaniała przekąska dla naszych dzieci!
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak