Bakłażany – OBFITOŚĆ

Bakłażany – OBFITOŚĆ

Wspaniały, prosty i efektowny sposób na przystawkę – tak określiłabym to danie. Bakłażany w zasadzie robią się „same”. Wystarczy je przekroić, ponacinać, nasączyć oliwą z oliwek, lekko posolić, dodać kilka listów tymianku i włożyć do piekarnika… W piekarniku muszą one pozostać w miarę długo ok. 40-45 minut, by się dopiekły. Surowy bakłażan jest bardzo niezdrowy i zdecydowanie mniej smaczny. W trakcie, gdy bakłażany znajdować się będą w piekarniku, przygotowujemy sos na bazie maślanki i jogurtu, dodając do niego ząbek czosnku, sól i odrobinę oliwy. Dodatkowo, gdy bakłażany będą nabierać rumieńców, przygotowujemy granat. Gdy bakłażany nam się upieką, zostawiamy je do przestygnięcia, nakładamy sos, posypujemy zatarem i granatem oraz polewamy odrobiną oliwy. Wspaniałe danie i to nie tylko dla wielbicieli bakłażanów.

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobre

Czas przygotowania: ok. 50 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Dodaj komentarz