Sałatka z bakłażanów, granatów i kolendry z sosem tahini – SZAFRAN, MIĘTA I KARDAMON

Sałatka z bakłażanów, granatów i kolendry z sosem tahini

Autorka o tej sałatce pisze, że to prawdziwy libański klasyk. Zaczynamy nad nim pracować smażąc bakłażana na oliwie, gdy będzie już odpowiednio zgrilowany, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy granat, posiekaną kolendrę i mięte. Teraz czas na sos – tu od razu napiszę, że ilości podane w książce składników na sos, są zdecydowanie za duże. Ja wzięłabym maksymalnie 2 łyżki tahini, do której dodałabym sok z niecałej cytryny, do tego woda w ilości, takiej, aby powstał sos.

Polewamy nim bakłażana z granatem i ziołami i tu pojawia się niespodzianka, nasze dotychczas całkiem ładnie wyglądające towarzystwo traci swój urok (nie pomyślałam o tym wcześniej przed zrobieniem zdjęcia – niestety).

Dobry pomysł na bakłażana, ale na pewno dla tych, którzy nie tylko lubią to urodziwe warzywo, ale także są otwarci na nowe smakowe wyzwania.

Wspaniała!

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. godzina (+ dodatkowo 1,5 godziny na wyrośnięcie ciasta)

Stopień trudności: średnie

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz