Aromatyczne duszone warzywa z ciecierzycą – Kolorowa kuchnia roślinna
Od kiedy ponownie zrezygnowałam z niejedzenia mięsa, a trwa już to blisko 2,5 roku, moja kuchnia zmieniła się diametralnie! Moje dania są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo różnorodne i oczywiście pełnowartościowe. Dziś widomym jest, iż kompilacja białka pochodzącego z różnych nasion, orzechów oraz roślin w pełni zaspakaja nasze zapotrzebowanie na białko. Z ciekawości po blisko 2 latach nie jedzenia mięsa zrobiłam badanie na poziom witaminy B12 oraz innych witamin i minerałów w organizmie. Wyniki rewelacyjne!
Ten przepis jest właśnie wspaniałym daniem zarówno dla tych, którzy mięsa nie jedzą, jak i tych którzy je jedzą, ale lubią „orientalne smaki”. W tym daniu bowiem za sprawą przypraw: cynamonu, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, wiórków kokosowych, curry otrzymujemy smak i aromat, nie mający sobie równych. Stanowią one wyjątkową kompozycję i „otulinę” dla papryki, cukinii, czosnku, cebuli oraz pieczonych w piekarniku z dodatkiem oliwy, ziemniaków, a także zawierającej dużą ilość białka – ciecierzycy. Nieodzownym, dla dopełnienia całości jest jeszcze przecier pomidorowy, oczywiście najlepiej z własnej spiżarni.
Danie bardzo smaczne, dlatego też zachęcać będę do jak najszybszego jego zrobienie.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 30-35 min
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak