Apfelstrudel
Banalnie proste i stosunkowo szybkie ciasto, a jakież pyszne! Podstawą ciasta jest mąka, odrobina oleju oraz woda. Ciasto zagniatamy i odstawiamy na godzinę. W tym czasie kroimy jabłka w kostkę, posypujemy je cynamonem i cukrem trzcinowym, zalewamy rumem i dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową. Oddzielnie smażymy na maśle bułkę tartą. Gdy bułka się zarumieni, rozwałkowujemy ciasto dość mocno, musi być bardzo cienkie. Nakładamy na nie bułkę i masło, a następnie jabłka, ale na ¾ szerokości ciasta. Stroną nienałożoną ciasta, przykrywamy je i łączymy brzegi.
Przepis jest na 2 sztuki ciasta. Naprawdę warto przygotować od razu dwie sztuki, gdyż jest pyszne. Często w ten sposób przygotowuję ciasto francuskie. Jednakże warto zauważyć, że to ciasto jest kruche i zdecydowanie mniej kaloryczne. Gdybyśmy pominęli jeszcze masło i bułkę – byłby to deser light.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobre
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (w tym pieczenie ok. 25 min)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak!