Zupa warzywna z fasolką adzuki i komosą ryżową
Uwielbiam wszystkie zupy wg receptur Marka Zaremby. W zasadzie w żadnej z książek, jakie posiadam (a zapewniam – trochę już ich mam) – nie spotkałam tylu wyjątkowo smacznych przepisów! Kiedy odżywiałam się jak większość naszych krajan, choć pragnę podkreślić, iż nigdy nie byłam zwolennikiem mięsa, przetworzonych, czy tłustych dań, słodyczy, to jednak zupa przeze mnie spożywana była zagęszczona mąką, zabielana śmietaną, z dodatkiem makaronu i czasem niestety (ale to już nie ja za tym stałam) przygotowana była na kościach.
Dziś jestem dumna, jak już pisałam – za sprawą Marka, że to zmieniłam. Gotuję i spożywam dania, nie tylko smaczne, ale przede wszystkim niezwykle pożywne i ważne dla naszego zdrowia!
W zupie mamy batat, pomidory z puszki lub świeże, seler naciowy, cukinię, jarmuż i komosę ryżową oraz aromatyczne przyprawy (kurkuma, mój ulubiony kumin, papryka, tymianek). Zupa trochę przypomina ribollitę – włoską zupę warzywną. Jedynie mogłabym zasugerować, ale to oczywiście kwestia upodobań, aby w zupie uwzględnić np. pomidory z puszki z dodatkiem chili. Batat bowiem oraz lekko słodkawa w smaku fasolka adzuki – wywołują posmak słodyczy. Należy pamiętać, by dzień wcześniej namoczyć fasolę i około 1 godzinę oddzielnie gotować. Nie tylko pożywna, ale i mocno rozgrzewająca – gorąco polecam!
- Smak: bardzo dobry
- Czas przygotowania: 1,5 godziny (+ noc na namoczenie fasoli)
- Stopień trudności: średni
- Dostępność produktów: duża
- Polecam: tak