Jaglane brownie z pieczonym burakiem i malinami
Najlepsze ciasto, jakie jadłam z dodatkiem buraków! Połączenie mielonych migdałów, jajek, upieczonych buraków, gorzkich czekolad, masła, cukru (u mnie ksylitol – w przepisie cukier kokosowy) dało niesamowity efekt. Owszem – trzeba mieć na względzie, że ilość masła jest w tym cieście… zatrważająca, ale przecież nie robi się go na co dzień! Masła nie zdecydowałam się zmniejszyć, dałam dokładnie tyle, ile jest w przepisie, gdyż bałam się o konsystencję, ale cukier – już ograniczyłam jego ilość. Dodałam zaledwie ½ porcji w stosunku do przepisu, a i tak nadal ciasto pozostało słodkie – wystarczająco słodkie. Trzeba bowiem wiedzieć, ze aby przygotować brownie, należy dodać 250 g czekolady! Zatem o kaloriach, w tym wypadku – cicho sza! Jeszcze jedna kwestia – orzechy dodałam do środka oraz dodatkowo na wierzch, dla ozdoby.
Na marginesie… mimo nazwy, w brownie nie ma kaszy jaglanej.
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobre
Czas przygotowania: ok. 45 minut (zakładam, że macie już upieczone buraki)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak