Krem z buraka z mlekiem kokosowym
Bardzo prosty przepis na krem z buraków i niezwykle szybki (musimy jednak pamiętać, aby upiec wcześniej w piekarniku buraki). Byłaby ona moim buraczanym hitem gdyby nie… ilość papryczki chili, która spowodowała, że trudno ją jeść. Ja dodałam jej odrobinę mniej niż w przepisie, a mimo to zdominowała ona łagodną słodycz buraka. Oczywiście papryczka papryczce nie równa, moja okazała się jednak być niezwykle ostra i „dokuczliwa”. Niemniej – urzekło mnie tu połączenie buraków z imbirem (+ czosnek także). Robiłam na różne sposoby „buraczkową”, w tym zawsze z mlekiem kokosowym, podobnie jak i tu, ale to wydanie przypadło mi do gustu (z mniejszą ilością chili oczywiście).
Ocena potrawy:
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 1 godzina i 15 minut (w tym oczywiście pieczenie buraków ok. godziny)
Stopień trudności: łatwe
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak