Nasiona chia z musem ze szpinaku i daktyli – Zosi Cudny

Nasiona chia z musem ze szpinaku i daktyli

Bardzo fajny pomysł na pożywne drugie śniadanie – istna bomba witamin, minerałów i moc energii. Nasiona chia są bowiem cennym źródłem kwasów Omega – 3 i Omega 6. Szczególnie cenione są z uwagi na te pierwsze – jest ich znacznie więcej niż w dzikim łososiu, ponadto chia zawiera więcej magnezu niż brokuły, więcej wapnia niż mleko, czy więcej żelaza niż szpinak. Są one także cenione z uwagi na dużą zawartość białka. Zalecane są osobom uczącym się ponieważ pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Zapobiegają lub łagodzą objawy depresji, są także wskazane dla osób cierpiących na choroby układu krążenia (zmniejszają zły cholesterol LDL i trójglicerydy, zwiększają dobry – HDL). Należy jednak pamięć, że nie można nasion chia spożywać zbyt często czy w nadmiarze. Spożywanie powyżej 50 g dziennie mogą stać się przyczyną zaparć czy biegunek, wywoływać niestrawność (wedle niektórych źródeł mogą zwiększać ryzyko prostaty u mężczyzn). Jednak ważąc na szali zalety i wady – te pierwsze zdecydowanie przeważają. Należy pamiętać jedynie, by zachować umiar i tyle. Mamy tu też szpinak zmiksowany z bananem, który pokrywa warstwę chia, a na wierzchu – owoce do podania – wg uznania. Ja dodałam tak jak w przepisie czarne porzeczki, nie miałam jeżyn, ale i tak było bardzo dobre i oczywiście zdrowe. Trzeba pamiętać, by nasiona chia namoczyć w nocy, by na śniadanie były gotoweJ

Ocena potrawy:

Smak:   dobry

Czas przygotowania:    10 min (+ wcześniejsze namoczenie chia)

Stopień trudności:   łatwy

Dostępność produktów:   duża

Polecam:   tak

Dodaj komentarz