Tarta tatin z pigwami – Sirocco
Tartę robiłam mając już w domu gości, gdyż nie wymaga ona zbyt wielkiego zaangażowania ani czasu. Niestety nie miałam wystarczającej ilości pigwy i ratowałam się jabłkami. Do jej przygotowania wystarczy nam ciasto francuskie, cukier trzcinowy, masło, laska wanili i oczywiście pigwa. Uwaga – należy skarmelizować na dużej, żaroodpornej patelni cukier. Dodając do niego pigwę w momencie, gdy się rozpuści i zrobi się delikatnie brązowy – otrzymujemy karmel. Twardy i nie dający się oderwaćL Jednak po dodaniu masła – można go rozprowadzić. Dałam nieco mniej cukru niż jest w przepisie, a mimo to tarta była bardzo słodka. Może to efekt dość słodkiej w smaku pigwy i jabłek (mojego zamiennika). Kwintesencją tarty jest ubita śmietana z cynamonem i w moim przypadku – odrobiną cukru. Połączenie z ciastem – wspaniałe. Na zakończenie wpisu chciałabym ostrzec – pamiętajcie rączka od patelni, po wyjęciu z piekarnika, jest bardzo gorąca.
Smak: bardzo dobry
Czas przygotowania: ok. 35 min
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak