Słodkie zawijańce z dynią – HAZANA

Słodkie zawijańce z dynią

W tym przepisie wykorzystujemy gotowe ciasto filo – ok. 12 arkuszy. Nadzienie zaś przygotowujemy z dyni (ok. 900 g), którą wcześniej należy upiec w całości, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza. Dynię zgodnie z przepisem – po upieczeniu kroimy, wyjmujemy z niej miąższ i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Następnie dodajemy do niej oliwę, cukier, cynamon oraz wodę różaną i zmielone w blenderze orzechy włoskie.

Kiedy nadzienie jest gotowe, kładziemy je wzdłuż dłuższego boku arkusza ciasta filo (30 cm x 18 cm), wcześniej posmarowanego oliwą. Pasek nadzienia powinien mieć ok. 1,5 cm grubości i powinien być rozłożony prawie przy samym brzegu ciasta. Brzeg ciasta zakładamy na nadzienie i zawijamy w cienki wałek. W trakcie zwijania warto smarować wierzch ciasta oliwą, by nie pokruszyło się. Czynność tę powtarzamy z pozostałymi arkuszami.

Powstałe zawijańce układamy obok siebie na wysmarowanej oliwą blasze. Z wierzchu smarujemy je ponownie oliwą i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika – już zimne zawijańce posypujemy cukrem pudrem.

Szybki i fajny przepis – moje nie były tak zgrabne jak te z książki, ale dla smaku, nie miało to znaczenia. Przyznam się, że jako nadzienie wykorzystałam dynię, którą mam w słoiku jako mus z pomarańczą i kurkumą… dodałam orzechy i całość komponowała się wspaniale.

Warto mieć zatem ciasto filo w lodówce, czy zamrażalniku oraz swoją dynię (a raczej mus z niej), a wtedy nieoczekiwane przyjście gości – nawet nas nie zaskoczy….

Ocena potrawy:

Smak: bardzo dobry

Czas przygotowania: ok. 50 min (w tym 30 min na pieczenie dyni)

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża (no… może ciasto filo w mniejszych miejscowościach – może być trudno dostępne)

Polecam: tak

Dodaj komentarz