Mejadra – Jerozolima

Mejadra

Bardzo pożywne danie, które podbije serca tych osób, które uwielbiają orientalne smaki. Wpierw gotujemy zieloną (pilnując by się nie rozgotowała, może być nawet być lekko twarda) lub brązową soczewicę, choć trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – to nie ona odgrywa tu pierwszą rolę. To cebula wjedzie prym pośród składników. Obtoczona w mące smażona jest 5-7 minut w gorącym tłuszczu (według autorów – ma być to olej słonecznikowy, ale ja do smażenia go nie polecam). Kiedy cebula będzie mieć złoto-brązowy kolor – to znak, że jest gotowa. Po usmażeniu cebuli, na tej samej patelni, smażymy ziarna kuminu i kolendry. Dodajemy ryż, oliwę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, odrobinę soli i dużo pieprzu.  Po podsmażeniu ryżu, dodajemy soczewicę i wodę i gotujemy dalej na wolnym ogniu ok. 15 min. Po ugotowaniu dodajemy część cebuli i mieszamy, drugą częścią posypujemy danie, będące już na talerzyku.

Mnie ono bardzo smakowało, ale dla innych było nazbyt „egotyczne”.  Według mnie to pożywne danie – samoistne, bez żadnych dodatków. Po prostu danie i już:)

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: ok. 40 min

Stopień trudności: łatwe

Dostępność produktów: duża

Polecam: tak

Dodaj komentarz