Dahl z soczewicy i fasolki adzuki
Dahl z uwagi na konieczność namoczenia soczewicy i fasolki przez noc wymaga trochę większego zaangażowania czasu. O ile zielona soczewica ugotowała się stosunkowo szybko, o tyle fasolka adzuki gotowała się ponad godzinę. W odrębnym rondelku podsmażamy na maśle klarowanym (u mnie była to oliwa) kumin rzymski, dodajemy do niego pastę czosnkowo-imbirową i cebulę. Gdy zaczną „oddawać” aromat dodajemy pomidory z puszki i masło. Następnie przyprawiamy garam masala i kurkumą. Teraz nadeszła kolej na głównych aktorów – fasolkę i zieloną soczewicę. Gdy wszystko razem połączymy dodajemy śmietanę 30 %. To jedyny moment, który mnie nie pasuje… Ta śmietana – jak dla – mnie niekoniecznie. Wszakże ją dodałam, ale bardziej pasuje mi tu mleczko kokosowe. Danie było dobre, ale z mlekiem kokosowym byłoby – pycha!
Ocena potrawy:
Smak: dobre
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny (+moczenie fasoli i soczewicy przez noc)
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak