Tapenada z fig i oliwek wg Marty Dymek

Tapenada z fig i oliwek

Bardzo lubię tapenadę, stąd też chętnie sięgnęłam do tego przepisu. Obok standardowych składników – oliwek, kaparów, orzechów włoskich, czosnku, rozmarynu i oliwy, Marta zaproponowała dodać do niej 4 suszone figi, wcześniej namoczone w wodzie. Mimo, iż oliwki dodane zostały w ilości 1,5 szklanki, to jednak 4 figi na tę ilość, to zbyt dużo. Tapenada zrobiła się słodka, co ogólnie nie ujmowało jej smaku, jednak uważam, że 2 lub 3 sztuki byłyby wystarczające, by przełamać zdecydowany smak pozostałych składników.

Jeśli nie robiliście dotychczas tapenady – spróbujcie. To doskonały dodatek do pieczywa, babeczek z kruchego ciasta, czy warzyw.

Ocena potrawy:

Smak: dobry

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Dostępność produktów: duża

Polecam:  tak

Dodaj komentarz