Tapenada z fig i oliwek
Bardzo lubię tapenadę, stąd też chętnie sięgnęłam do tego przepisu. Obok standardowych składników – oliwek, kaparów, orzechów włoskich, czosnku, rozmarynu i oliwy, Marta zaproponowała dodać do niej 4 suszone figi, wcześniej namoczone w wodzie. Mimo, iż oliwki dodane zostały w ilości 1,5 szklanki, to jednak 4 figi na tę ilość, to zbyt dużo. Tapenada zrobiła się słodka, co ogólnie nie ujmowało jej smaku, jednak uważam, że 2 lub 3 sztuki byłyby wystarczające, by przełamać zdecydowany smak pozostałych składników.
Jeśli nie robiliście dotychczas tapenady – spróbujcie. To doskonały dodatek do pieczywa, babeczek z kruchego ciasta, czy warzyw.
Ocena potrawy:
Smak: dobry
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Dostępność produktów: duża
Polecam: tak